MCQs on Cellular respiration For NEET
The aerobic process wherein living cells disintegrate glucose molecules releasing energy for the formation of ATP molecules is known as cellular respiration. The process involves 3 stages wherein oxygen and glucose react forming water and carbon dioxide. As a result of this process, chemical energy in such substances is diverted into life-sustaining activities and in the elimination of wastes.
1. During cellular respiration, the carbon dioxide produced is
(a) absorbed
(b) taken out
(c) stored
(d) consumed
Answer: (b)
2. Oxidative phosphorylation is the production of?
(a) NADH in respiration
(b) ATP in respiration
(c) NADPH in photosynthesis
(d) ATP in photosynthesis
Answer: (b)
3. What is the end product of glycolysis?
(a) Fructose I – phosphate
(b) Glucose I – phosphate
(c) Pyruvic acid
(d) Acetyl CoA
Answer: (c)
4. Before pyruvate enters the Krebs cycle, the connecting link between Krebs cycle and glycolysis is changed to
(a) PEP
(b) Oxaloacetate
(c) Pyruvate
(d) Acetyl CoA
Answer: (d)
5. Reduction of NADP+ to NADPH is seen in
(a) Glycolysis
(b) HMP
(c) EMP (1988)
(d) Calvin cycle
Answer: (b)
6. Pick the incorrect statement regarding Krebs cycle
(a) cycle starts with condensation of acetyl group with pyruvic acid to produce citric acid
(b) during the conversion of succinyl Co-A to succinic acid, synthesis of a molecule of GTP occurs
(c) at a point, reduction of FAD+ to FADH2. occurs
(d) the cycle has three points where reduction of NAD+ to NADH + H+ occurs
Answer: (a)
7. In the cellular respiration of one molecule of glucose, _________ of energy is conserved as 38 ATP molecules
(a) 686 Kcal
(b) 456 Kcal
(c) 654 Kcal
(d) 277 Kcal
Answer: (d)
8. Which of these yields the maximum number of ATP molecules and is the ultimate respiratory substrate
(a) Amylose
(b) Glucose
(c) Ketogenic amino acid
(d) Glycogen
Answer: (b)
9. The CH bond of food in cellular respiration is disintegrated through
(a) metabolism
(b) catalysis
(c) oxidation
(d) reduction
Answer: (c)
10. ___________ is the incomplete oxidation of glucose into pyruvic acid involving many intermediate steps
(a) Krebs cycle
(b) HMS-pathway
(c) Glycolysis
(d) TCA-pathway
Answer: (c)
Comments
Post a Comment