Skip to main content

sf

Number System 8 – BANK EXAM CRACK

Number System 8

  • By
  • December 26, 2020
  • 0 Comments


Coding and Decoding Questions

Directions: Read the information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language,
 
'speak nicely to all' is coded as "ka cu ma he"
'all are like us' is coded as " si fo he to"
'teach us lesson nicely' is coded as " po ma fo re"
'lesson like all humans' is coded as "he re gu si"
 

Refer the above for the Questions 1 to 1

Number System Questions

161. Find the next number

2, 6, 12, 20, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Solution is
Each number in the given series is the Product of two consecutive natural numbers.
Given series is 2, 6, 12, 20
First number = 1 x 2 = 2
Second number = 2 x 3 = 6
Third number = 3 x 4 =12
Fourth number = 4 x 5 = 20
Next number will be = (5 x 6) = 30
Answer is 30


162. What number comes next : 899 , 960 , 1023 , 1088 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1155
Explanation:
Given
899 , 960 , 1023 , 1088 ,…
First number (899) is 30 x 30 – 1
Second number (960) is 31 x 31 – 1
Third number (1023) is 32 x 32 – 1
Fourth number (1088) is 33 x 33 – 1
Next number has to be 34 x 34 – 1 = 1155
Answer is 1155


163. What number comes next : 99 , 120 , 143 , 168 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:195
Explanation:
Given
Given series is 99 , 120 , 143 , 168 , …
First number (99) is 10 x 10 – 1
Second number (120) is 11 x 11 – 1
Third number (143) is 12 x 12 – 1
Fourth number (168) is 13 x 13 – 1
Next number has to be 14 x 14 – 1 = 195
Answer is 195


164. What number shoud come next ?

2, 3, 5, 7, 11, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
Solution is
2, 3, 5, 7, 11
Prime numbers written in the order
Answer is 13


165. What number comes next : 1023 , 1088 , 1155 , 1224 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1295
Explanation:
Solution is :
Given series is 1023 , 1088 , 1155 , 1224 ,…
First number (1023) is 32 x 32-1
Second number (1088) is 33 x 33-1
Third number (1155) is 34 x 34 -1
Fourth number (1224) is 35 x 35 -1
Next number has to be 36 x 36-1 = 1295
Answer is 1295


166. Find the missing term :

0, 2, 6, 12, 20, 30, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
Solution is :
Given 0, 2, 6, 12, 20, 30
First number (0) is: 12– 1,
Second number (2) is: 22– 2,
Third number (6) is: 32– 3,
Fourth number (12) is: 42– 4,
Fifth number (20) is: 52– 5,
Sixth number (30) is: 62– 6
The next term has to be 72– 7 = 49 – 7 = 42


167. Find the next number

2, 5, 10, 17, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:26
Explanation:
Solution is :
Given : 2, 5 , 10, 17
First number (2) = 12 +1,
Second number (5) = 22 + 1,
Third number (10) = 32 + 1,
Fourth number (17) = 42 +1 ,
Missing number = (52+1) = 25 + 1 = 26
So,Answer is 26


168. What number comes next : 901 , 962 , 1025 , 1090 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1157
Explanation:
Solution is:
Given 901 , 962 , 1025 , 1090
First number (901) is 30 x 30 + 1
Second number (962) is 31 x 31 + 1
Third number (1025) is 32 x 32 + 1
Fourth number (1090) is 33 x 33 + 1
Next number has to be 34 x 34 +1 = 1157


169. What number comes next : 8 , 15 , 24 , 35 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Solution is
Given 8 , 15 , 24 , 35 , …
First number (8) is 3 x 3 – 1 ,
Second number (15) is 4 x 4 – 1 ,
Third number (24) is 5 x 5 – 1 ,
Fourth number (35) is 6 x 6 – 1
Next number has to be 7 x 7 – 1 = 48


170. In the given series, can you find the Missing number?
106, 83, X , 37, 14




SHOW ANSWER
Correct Ans:60
Explanation:
Solution is :
The given series is 106, 83, X , 37, 14
Consecutive numbers decreases by 23
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 23 from the previous number.
When we subract 23 to the number before X
( i.e 83 ) we get 83 – 23= 60.


171. What number comes next : 99 , 120 , 143 , 168 , __ ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:195
Explanation:
Solution is
Given
99 , 120 , 143 , 168
Logic is :
First number is 10 x 10 – 1 = 99
Second number is 11 x 11 – 1 = 120
Third number is 12 x 12 – 1 = 143
Fourth number is 13 x 13 – 1 = 168
SoNext number has to 14 x 14 – 1 = 195
Answer is 195


172. What number comes next : 8 , 15 , 24 , 35 , … ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Solution is :
Given 8 , 15 , 24 , 35 , …
First number is 3 x 3-1 ,
Second number is 4 x 4-1 ,
Third number is 5 x 5 -1 ,
Fourth number is 6 x 6 -1
Next number has to 7 x 7-1 = 48


173. Find the NEXT term :

11, 17, 15, 21, 19, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Given 11, 17, 15, 21, 19 The above terms follow the pattern +6, -2, +6, -2, +6, -2, … 11, 11+6=17, 17-2=15, 15 +6 = 21, 21-2=19 Now, 19+6 =25 Hence the next term has to be 25


174. Find the NEXT term :

0, 2, 6, 12, 20, 30, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:42
Explanation:
Given flow is: 0, 2, 6, 12, 20, 30
Logic is:
12– 1 = 0
22– 2 = 2
32– 3 = 6
42– 4 = 12
52– 5 = 20
62 – 6 = 30
The next term has to be 72– 7 = 42
Answer is42


175. What number shoud come next 34, 17, 18, 9, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Solution is
Given
34, 17, 18, 9
Second number is half of first number => 34 / 2 = 17
Third number is Second number + 1 => 17 + 1 = 18
Fourth number is half of third number => 18 / 2 = 9
Fifth number is fourth number + 1 => 9 + 1 = 10
Alternately divide by 2 and add 1
Answer is 10


176. What number shoud come next ?
12, 30, 56, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:100
Explanation:
12 =3 x 4
30 = 5 x 6
56 = 7 x 8
90 = 9 x 10


177. Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 / 8 
Explanation:
Solution is
Given
: 2 , 1 , 1/2 , 1/4
Divide each number by 2 to get the next number
2 / 2 = 1
1 / 2 = 1 / 2
1 / (2 x 2) = 1 / 4
1 / (4 x 2) = 1 / 8
Answer is 1 / 8


178. Find the next number, 2, 5, 10, 17, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:26
Explanation:
Solution is :
Given : 2, 5 , 10, 17
= 12 +1, 22 + 1, 32 + 1, 42 +1 , (52+1)
So,
Answer is 26


179. Find the next number,
2, 6, 12, 20, ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30
Explanation:
Given : 2, 6, 12, 20 1 x 2, 2 x 3, 3 x 4, 4 x 5, (5 x 6) Answer is 30. Product of two consecutive natural numbers


180. If a quarter kg of potato costs 60 paisa, how many paisa will 200gm cost ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:52
Explanation:
Quarter kg = 250 grams Less weight, less price (direct proportion) 250 : 200 :: 60 : x x = (200 x 60)/ 250 => x = 48 So 200 gm will cost 48 paisa








Category: Uncategorized

Leave a comment

Comments

Popular posts from this blog

Chloroplasts Questions With Answers

Parts Of Plants MCQs for NEET

Earthworm Digestive System Questions With Answers