MCQs on Structure of RNA
RNAs are polymers of ribonucleotides attached to 3’-5’ phosphodiester linkage. Multiple types of RNAs are present in a cell, which perform different functions, namely tRNA, mRNA, rRNA. RNA is usually single-stranded, some of the viruses contain double-stranded RNA as the genome, e.g. Rotavirus. RNAs also contain nitrogenous bases linked to sugar and phosphate like DNA, but RNAs contain ribose sugar and Uracil instead of deoxyribose sugar and Thymine in DNA.
1. Which of the following enzymes is non-proteinaceous?
(a) deoxyribonuclease
(b) ligase
(c) ribozyme
(d) lysozyme
Answer: (c)
2. RNA contains Uridine, it is a
(a) pyrimidine
(b) purine
(c) nucleotide
(d) nucleoside
Answer: (d)
3. Anticodon is present in
(a) DNA
(b) tRNA
(c) rRNA
(d) mRNA
Answer: (b)
4. Which of the following purine bases is present in RNA?
(a) Uracil
(b) Thymine
(c) Cytosine
(d) Guanine
Answer: (d)
5. Which of the following is found more widely in a cell?
(a) RNA
(b) DNA
(c) Sphaerosomes
(d) Chloroplasts
Answer: (a)
6. RNA contains repeating units of
(a) deoxyribonucleotides
(b) ribonucleotides
(c) deoxyribonucleosides
(d) ribonucleosides
Answer: (b)
7. Which of the following rRNAs in bacteria acts as a ribozyme as well as structural RNA?
(a) 23S rRNA
(b) 18S rRNA
(c) 5.8S rRNA
(d) 5S rRNA
Answer: (a)
8. Which of the following RNAs are the most abundant in an animal cell?
(a) mRNA
(b) tRNA
(c) miRNA
(d) rRNA
Answer: (d)
9. A single strand of mRNA attached to complex of ribosomes is called
(a) Okazaki fragments
(b) polymer
(c) polysome
(d) polypeptide
Answer: (c)
10. Which of the following RNAs’ structure is similar to clover leaf?
(a) tRNA
(b) rRNA
(c) mRNA
(d) hnRNA
Answer: (a)
Comments
Post a Comment