MCQs on Class Pisces For NEET 2021

 Pisceans are aquatic entities found in marine, freshwater and brackish water. This class is classified under Phylum Chordata and subphylum Vertebrata, hence they possess characteristic features of both the groups. Typically, the body is segregated into head, trunk, and tail and is streamlined. The lateral line system found in them serves as a sensory structure to sense disturbances in the ambience. The internal skeleton of fishes is cartilaginous or bony. These cold-blooded entities exhibit a closed type of blood circulation. Read on and solve these questions on Class Pisces.

1. A common trait between tadpole and fish is

(a) scales

(b) lateral line

(c) fins

(d) legs

Answer: (b)

2. This has a cartilaginous endoskeleton

(a) Bony fishes

(b) Mollusca

(c) Dipnoi

(d) Elasmobranch

Answer: (d)

3. True fishes have fins and gills. This is not a true fish

(a) Hippocampus – SeaHorse

(b) Hythalamictyes – Silver carp

(c) Carassius – Goldfish

(d) Lepisma – Silverfish

Answer: (d)

4. This fish shows dorsal fin modified into suckers

(a) Neoceratodus

(b) Hippocampus

(c) Echeneis

(d) Torpedo

Answer: (c)

5. This is a living fossil

(a) Lepidosiren

(b) Latimeria

(c) Lepidosteus

(d) None of these

Answer: (b)

6. This is a migratory fish

(a) Ribbon fish

(b) Carp

(c) Salmon

(d) Shark

Answer: (c)

7. The distinguishing factor between rays and sharks are 

(a) type of tail fin

(b) position of gill slits

(c) position of mouth

(d) nature of their scales

Answer: (b)

8. Type of association between shark and suckerfish is

(a) Predation

(b) Parasitism

(c) Commensalism

(d) Symbiosis

Answer: (c)

9. Placoid scales are found in

(a) paleontological fishes

(b) lung fishes

(c) bony fishes

(d) cartilaginous fishes

Answer: (d)

10. This is a characteristic feature of fishes

(a) gills and epidermal scales

(b) tail and epidermal scales

(c) gills and venous heart

(d) venous heart and tail

Answer: (c)

Comments

Popular posts from this blog

Chloroplasts Questions With Answers

Parts Of Plants MCQs for NEET

Earthworm Digestive System Questions With Answers