The logarithm of any positive number, whose base is a number, which is greater than zero and not equal to one, is the index or the power to which the base must be raised in order to obtain the given number.
Mathematically: If ax=b(wherea>0,=1), then x is called the logarithm of b to the base a and we write loga b = x, clearly b > 0. Thus logab=x⇔ax=b,a>0,a=1 and b > 0.
If a = 10, then we write log b rather than log10 b. If a = e, we write ln b rather than loge b. Here, ‘e’ is called as Napier’s base and has numerical value equal to 2.7182. Also, log10 e is known as Napierian constant.
Corollary 1: From the definition of the logarithm of the number b to the base a, we have an identity
alogab=b,a>0,a=1andb>0
Which is known as the Fundamental Logarithmic Identity.
Corollary 2: The function defined by f(x)=logax,a>0,a=1 is called logarithmic function. In domain is (0,∞) and range is R (set of all real numbers).
Corollary 3:ax>0,∀x∈R
If a > 1, then ax is monotonically increasing. For example, 52.7>52.5,3222>3111
If 0 < a < 1, then ax is monotonically decreasing. For example, (51)2.7<(51)2.5,(0.7)222<(0.7)212
Corollary 4:
If a > 1, then a−∞=0 i.e. loga0=−∞(ifa>1)
If 0 < a < 1, then a∞=0 i.e. loga0=+∞(if0<a<1)
Corollary 5:
logab→∞,ifa>1,b→∞
logab→−∞,if0<a<1,b→∞
Remarks
‘log’ is the abbreviation of the word ‘logarithm’.
Common logarithm (Brigg’s logarithms). The base is 10.
If x < 0, a > 0 and a=1, then loga x is an imaginary.
loga1=0(a>0,a=1)
logaa=1(a>0,a=1)
log(1/a)a=−1(a>0,a=1)
If a>1,logax=⎩⎪⎨⎪⎧+ve,x>10,x=1−ve,0<x<1
And if,
0<a<1,logax=⎩⎪⎨⎪⎧+ve,0<x<10,x=1−ve,x>1
Solved Examples on Logarithm
Example: 1: Find the value of logtan45∘cot30∘
Solution:
Here, base tan 450 = 1
∴ log is not defined.
Example: 2: Find the value of log(sec2600–tan2600)cos600
Solution:
Here, base =sec260∘−tan260∘=1
∴ log is not defined.
Example: 3: Find the value of log(sec230∘+cos230∘)1
Solution:
Since, log(sin230∘+cos230∘)1=log11=1
Here, base = 1, ∴ log is not defined.
Example: 4: Find the value of log301
Solution:
log301=0
Characteristic and Mantissa
The integral part of a logarithm is called the characteristic and the fractional part (decimal part) is called mantissa.
i.e., log N = Integer + Fractional or decimal part (+ve)
⇒ The mantissa of the log of a number is always kept positive.
i.e., if log564 = 2.751279, then 2 is the characteristic and 0.751279 is the mantissa of the given number 564.
And if log0.00895 = -2.0481769 = -2–0.0481769 = (-2-1)+(1-0.0481769) = -3+0.9518231
Hence, -3 is the characteristic and 0.9518231
(not 0.0481769) is mantissa of log 0.00895.
In short, -3+0.951823 is written as 3.9518231.
Important Conclusions on Characteristic And Mantissa
If the characteristics of log N be n, then the number of digits in N is (n+1) (Here, N > 1).
If the characteristics of log N be –n, then there exists (n-1) number of zeroes after decimal part of N (here, 0 < N < 1).
If N > 1, the characteristic of log N will be on less than the number of digits in integral part of N.
If 0 < N < 1, the characteristic of log N is negative and numerically it is one greater than the number of zeroes immediately after the decimal part in N.
For Example:
1. If log 235.68 = 2.3723227. Here, N = 235.68
∴ Number of digits in an integral part of N = 3
⇒ Characteristic of log 235.68 = N -1 = 3 – 1 = 2
2. If log0.0000279=5.4456042
Here, four zeroes immediately after the decimal point in the number 0.0000279 is (4+1),i.e.5.
Problem: If log 2 = 0.301 and log 3 = 0.477, find the number of digits in 620.
Solution: Let P = 620 = (2×3)20
∴ log P = 20 log (2×3) = 20 {log2+log3}
= 20 {0.301+0.477} = 20 × 0.778 = 15.560
Since, the characteristic of log P is 15, therefore the number of digits in P will be 15 + 1, i.e. 16.
Principle Properties of Logarithm
Following are the logarithm rules.
Let m and n be arbitrary positive numbers, be any real numbers, then
1. Loga (m n) = loga m + loga n
In general, loga (x1, x2, x3,…, xn) =
logax1+logax2+logax3+…+logaxn
(where,x1,x2,x3,…,xn>0)
Or
loga(i=1∏nxi)=i=1∑nlogaxi,∀xi>0
where, i = 1, 2, 3, …, n.
2.loga(nm)=logam−logan
3.logamα=αlogam
4.logaβm=β1logam
5.logbm=logablogam
6.logba.logab=1⇔logba=logab1
7.logba.logcb.logac=1
8.logyx.logzy.logaz=logax
9.elnax=ax
Some Additional Logarithm Properties
Logarithm properties are given below.
alogbx=xlogba,b=1,a,b,x are positive numbers.
alogax=x,a>0,a=1,x>0
logakx=k1logax,a>0,a=1,x>0
logax2k=2kloga∣x∣,a>0,a=1,k∈I
loga2kx=2k1log∣a∣x,x>0,a=±1andk∈I~{10}
logaαxβ=αβlogax,x>0,a>0,a=1,α=0
logax2=2logax,a>0,a=1
Since, domain of loga(x)2 is R ~ {0} and domain of logaxis(0,∞) are not same.
abloga=a,ifb=a2,a>0,b>0,b=1
abloga=a2,ifb=a,a>0,b>0,b=1
Example 1: Solve the equation 3.xlog52+2log5x=64
Solution:
⇒ 3.xlog52+2log5x=64
⇒ 3.2log5x+2log5x=64 [by extra property (i)]
⇒ 4.2log5x=64
⇒ 2log5x=42=24
∴ log5x=4
∴ x=54=625
Example 2: If 4log164+9log39=10logx83, find x.
Solution:
Since, 4log164=4=2 [by extra property (ix)]
and 9log39=92=81 [by extra property (viii)]
∴ 4log164+9log39=2+81=83=10logx83
⇒ log1083=logx83
∴ x = 10
Example 3: Prove that alogab−blogba=0.
Solution:
Since, a(logab)=alogab×logab×logba
= alogab.logba
= blogba [by extra property (ii)]
Hence, a(logab)−b(logba)=0
Example 4: Prove that log962log224−log122log2192=3.
Solution:
LHS=log962log224−log122log2192
= log224×log296−log2192×log212
Now, let 12=λ, then
LHS=log22λ×log28λ−log216λ×log2λ
= (log22+log2λ)(log28+log2λ)
−(log216+log2λ)log2λ
= (log22+log2λ)(log223+log2λ)
−(log224+log2λ)log2λ
= (1+log2λ)(3log22+log2λ)
−(4log22+log2λ)log2λ
= (1+log2λ)(3+log2λ)−log2λ(4+log2λ)
= 3 = RHS
Properties Of Monotonocity Of Logarithm
Logarithm with Constant Base
logax>logay⇔{x>y>0,ifa>10<x<y,if0<a<1
logax<logay⇔{0<x<y,ifa>1x>y>0,if0<a<1
logax>p⇔{x>ap,ifa>10<x<ap,if0<a<1
logax<p⇔{0<x<ap,ifa>1x>ap,if0<a<1
Logarithm with Variable Base
logx a is defined, if a>0,x>0,x=1
If a > 1, then logx a is monotonically decreasing in (0,1)∪(1,∞)
If 0 < a < 1, then logx a is monotonically increasing in (0,1)∪(1,∞)
Key Points
If a > 1, p > 1, then loga p > 0
If 0 < a < 1, p > 1, then loga p < 0
If a > 1, 0 < p < 1, then loga p < 0
If p > a > 1, then loga p > 1
If a > p > 1, then 0 < loga p < 1
If 0 < a < p < 1, then 0 < loga p < 1
If 0 < p < a < 1, then loga p > 1
Graphs Of Logarithmic Functions
1. Graph of y = loga x, if a > 1 and x > 0
2. Graph of y = loga x, if 0 < a < 1 and x > 0
If the number x and the base ‘a’ are on the same side of the unity, then the logarithm is positive.
y = loga x, a > 1, x > 1
y = loga x, 0 < a < 1, 0 < x < 1
If the number x and the base a are on the opposite sides of the unity, then the logarithm is negative.
y = loga x, a > 1, 0 < x < 1
y = loga x, 0 < a < 1, x > 1
3. Graph of y=loga∣x∣
Graphs are symmetrical about Y-axis.
4. Graph of y=∣loga∣x∥
Graphs are same in both cases i.e., a > 1 and 0 < a < 1.
5. Graph of ∣y∣=loga∣x∥
6. Graph of y=loga[x],a>1andx≥1
(where [ . ] denotes the greatest integer function)
Since, when 1≤x<2,[x]=1⇒loga[x]=0
when 2≤x<3,[x]=2⇒loga[x]=loga2
when 3≤x<4,[x]=3⇒loga[x]=loga3 so on.
Important Shortcuts to Answer Logarithm Problems
For a non-negative number ‘a’ and n≥2,n∈N,na=a1/n.
The number of positive integers having base a and characteristic n is an+1−an.
Logarithm of zero and negative real number is not defined.
∣logba+logab∣≥2,∀a>0,a=1,b>0,b=1
log2log2ntimes…2=−n
alogab=blogba
Logarithms to the base 10 are called common logarithms (Brigg’s logarithms).
If x=logcb+logbc,y=logac+logca,z=logab+logba,thenx2+y2+z2−4=xyz.
Practice Problems on Logarithm
Logarithm examples with solutions are given below.
Problem 1: If log 11 = 1.0414, prove that 1011 > 1110.
Solution:
log1011=11log10=11
and log1110 = 10log11 = 10 × 1.0414 = 10.414
It is clear that, 11 > 10.414
⇒ log1011>log1110 [Since, base = 10]
⇒ 1011>1110
Problem 2: If log2 (x-2)<log4 (x-2), find the interval in which x lies.
Solution:
Here, x – 2 > 0
⇒ x > 2 ……………… (i)
and log2(x−2)<log22(x−2)=21log2(x−2)
⇒ log2(x−2)<21log2(x−2)
⇒ 21log2(x−2)<0⇒log2(x−2)<0
⇒ x−2<20
⇒ x-2<1
⇒ x < 3 ……………… (ii)
From equations (i) and (ii), we get
2<x<3orx∈(2,3)
Problem 3: If alogbc=3.3log43.3log43log43.3log43log43logbc…∞
where, a,b,c∈Q, the value of abc is
(a) 9 (b) 12 (c) 16 (d) 20
Solution:
Option: (c)
alogbc=31+log43+(log43)2+(log43)3+…∞
= 31/(1−log43)=31/log4(4/3)=3log4/34
∴ a=3,b=34,c=4
Hence, abc=3.34.4=16
Problem 4: Number of real roots of equation 3log3(x2−4x+3)=(x−3) is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) infinite
Solution: Option (a)
3log3(x2−4x+3)=(x−3) ……….(i)
Equation (i) is defined, if x2 – 4x + 3 > 0
⇒ (x−1)(x−3)>0
⇒ x < 1 or x > 3 ……….(ii)
Equation (i) reduces to x2−4x+3=x−3⇒x2−5x+6=0
∴ x = 2, 3 ……….(iii)
From equations (ii) and (iii), use get x∈ϕ
∴ Number of real roots = 0.
Problem 5: If x=log2a(2bcd),y=log3b(3acd),z=log4c(4abd) and w=log5d(5abc) and x+11+y+11+z+11+w+11=logabcdN+1, the value of N is
(a) 40 (b) 80 (c) 120 (d) 160
Solution:
Option: (c)
Since, x=log2a(2bcd)
⇒ x+1=log2a(22abcd)=log2a(abcd)
∴ x+11=logabcd2a
Similarly, y+11=logabcd3b,z+11=logabcd4c
and w+11=logabcd5d
∴ x+11+y+11+z+11+w+11=logabcd(2a⋅3b⋅4c⋅5d)
= logabcd(120abcd)
= logabcd120+1
= logabcdN+1 [given]
On comparing, we have N = 120
Problem 6: If a = log12 18, b = log24 54 then the value of ab +5 (a–b) is
The photosynthesis-conducting organelles which is the site where chlorophyll traps solar energy converting it and storing it in the energy storage molecules – NADPH and ATP are called Chloroplasts. Chloroplasts are functional in the calvin cycle performing a number of functions. It is a type of organelle referred to as a plastid. 1. The bright colours of ripe fruits is due to (a) Chromoplasts (b) Chloroplasts (c) Amyloplasts (d) Leucoplasts Answer: (a) 2. Factory for synthesis of sugars in autotrophic eukaryotes (a) Mitochondria (b) Chloroplast (c) Ribosome (d) Endoplasmic reticulum Answer: (b) 3. Stroma is the ground material of which of these (a) Ribosomes (b) Lysosomes (c) Mitochondria (d) Chloroplasts Answer: (d) 4. When green tomatoes fruits turn to red, then (a) new chromoplasts are formed (b) chloroplasts are disintegrated and get converted into chromoplasts (c) chromoplasts are changed to chloroplasts (d) none of these Answer: (b) 5. The thylakoid in chloroplasts are arra...
Plants are biotic factors of the ecosystem. They are photosynthetic, multicellular, eukaryotic in nature and are grouped distinctly into Kingdom Plantae. Contrary to the animals, plants possess a well-defined cell and specialized structures that are chiefly linked with cellular functionalities. These are the only living species who can manufacture/synthesize their own food. They are able to do so because of the presence of specialized structures in the cells of plants. Typically plant parts can be classified as the root system and the shoot system. 1. Which of the following factors promotes the opening of the stomatal aperture? (a) A decrease in guard cell turgidity (b) When the outer walls of the guard cells contracts (c) Radial orientation of the cellulose microfibrils in the cell wall of the guard cells (d) The longitudinal orientation of the cellulose microfibrils in the cell wall of guard cells Answer: (c) 2. Which of the following is made of dead cells? (a) Phloem (b) Phell...
Belonging to the Phylum Annelida, Earthworms are invertebrates. These annelids are usually found inhabiting soil, making it fertile, which is of great economic importance. They have a segmented, long cylindrical body and are hermaphrodites. Earthworms feed on dead organic matter. Explore important MCQs on Earthworm here. 1. The earthworm is placed under the group (a) Polychaeta (b) Hirudinea (c) Oligochaeta (d) Crustacea Answer: (c) 2. The parasite found in the seminal vesicle of earthworms are (a) Nosema (b) Sarcocystis (c) Monocystis (d) Nyctotherus Answer: (c) 3. The typhlosole in earthworm is related to (a) respiration (b) excretion (c) absorption (d) reproduction Answer: (c) 4. Colour of the body in earthworms is due to the presence of (a) Haemoglobin (b) Blood (c) Porphyrin (d) Haemocyanin Answer: (c) 5. Region of earthworm that is a forest of nephridia is (a) Pharyngeal region (b) Clitellar region (c) Typhlosolar region (d) Intestinal region Answer: (b) 6. Chloragogen cell...
Comments
Post a Comment