Multiplication of Vectors MCQs

 The angle between two vectors plays an important role when the two vectors are multiplied. Following are the two ways through a vector multiplication can be carried out:

  • Multiplication of a Vector by a scalar
  • Multiplication of a vector by a vector

The multiplication of a vector by a vector can be carried out in two ways and they are termed as:

  • Dot Product
  • Cross Product

The result of a dot product of two vectors is a scalar quantity. The result of the cross product of two vectors is a vector quantity.

Question and Answer

1. Two vectors 2i^+3j^+8k^ and 4j^4j^+αk^ are perpendicular to each other. What is the value of α?

  1. ½
  2. 1
  3. -1

Answer: (b) -½

2. A force of 50 N acts on a body and displaces it through a distance of 10 meters in a direction making an angle of 600 with the force. What is the work done by the force?

  1. 100 J
  2. 150 J
  3. 200 J
  4. 250 J

Answer: (d) 250 J

3. If the sum of two vectors is perpendicular to the difference between them. The ratio of their magnitude will be

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: (a) 1

4. If A⃗ ×B⃗ =A⃗ .B⃗  then the angle between A and B will be

  1. π
  2. π/2
  3. π/3
  4. π/4

Answer: (d) π/4

5. What is the value of P⃗ ×Q⃗  if P⃗ =3i^+j^+2k^ and Q⃗ =2i^2j^+4k^?

  1. 83
  2. 38
  3. 43
  4. 34

Answer: (a) 83

6. If P⃗ ×Q⃗ =R⃗ , then which of the following statements is true?

  1. R⃗ P⃗ 
  2. R⃗ Q⃗ 
  3. R⃗ (P⃗ +Q⃗ )
  4. R⃗ (P⃗ ×Q⃗ )

Answer: (d) R⃗ (P⃗ ×Q⃗ )

7. The magnitude of the scalar product of the vectors V1=2i^+5k^ and V2=3j^+4k^ is

  1. 20
  2. 36
  3. 24
  4. 34

Answer: (a) 20

8. Which of the following statements is true if P⃗  and Q⃗  are perpendicular to each other?

  1. P⃗ +Q⃗ =0
  2. P⃗ Q⃗ =0
  3. P⃗ Q⃗ =0
  4. P⃗ ×Q⃗ =0

Answer: (c) P⃗ Q⃗ =0

9. What is the angle between the vectors 2i^+3j^+k^ and i^+2j^+4k^?

  1. 0
  2. 25
  3. 90
  4. 180

Answer: (c) 90

10. A force F⃗ =5i^+6i^+4k^ acts on a body and displaces it by S⃗ =6i^5k^. What is the work done by the force?

  1. 5 Units
  2. 10 Units
  3. 15 Units
  4. 20 Units

Answer: (b) 10 Units

11. What is the area of the parallelogram which represented by vectors P⃗ =2i^+3j^ and Q⃗ =i+4j^?

  1. 5 Units
  2. 10 Units
  3. 15 Units
  4. 20 Units

Answer: (a) 5 Units

12. What is the angle between vectors A⃗ ×B⃗  and B⃗ ×A⃗ ?

  1. π
  2. 00
  3. π/2
  4. π/4

Answer: (a)

13. The angle between A⃗ +B⃗  and A⃗ ×B⃗  is

  1. π
  2. π/2
  3. π/4
  4. 0

Answer: (b) π/2

14. The vectors a⃗ b⃗  and c⃗  satisfy the relation a⃗ b⃗ =0 and a⃗ c⃗ =0. The vector a⃗  is parallel to

  1. b⃗ c⃗ 
  2. b⃗ ×c⃗ 
  3. b⃗ 
  4. c⃗ 

Answer: (b) b⃗ ×c⃗ 

Comments

Popular posts from this blog

Chloroplasts Questions With Answers

Parts Of Plants MCQs for NEET

Earthworm Digestive System Questions With Answers