Addition and Subtraction of Vectors MCQs
Unlike scalars, vectors cannot be added algebraically because vectors possess both direction and magnitude. Following are a few points to note about vector addition:
- Addition of vectors implies finding the resultant of vectors acting on a body.
- Vectors, whose resultant is to be calculated behave independently of each other.
- Vector addition is commutative.
- The vectors can be added geometrically and not algebraically.
Question and Answers
1. At what angle should the two force vectors 5N and 12 N be added to get a resultant vector of 13 N?
- 00
- 300
- 900
- 1800
Answer: (c) 900
2. If the sum of two unit vectors is 1, then what is the difference between them?
12√ 2–√ 3–√ 4–√
Answer: (c)
3. What is the net force on the particle if it is simultaneously acted upon by two forces 4 N and 3 N?
(a) 1 N
(b) 7 N
(c) 21 N
(d) Between 7 N and 1 N
Answer: (d) Between 7 N and 1 N
4. If the magnitude of the resultant force of two forces is lesser than the magnitude of the larger force, then
- The two forces are perpendicular to each other
- They two forces in opposite directions
- The forces are different in magnitude and direction
- The forces possess small magnitude
Answer: (b) The two forces are in opposite directions
5. Two forces
F1+F2 F1−F2 F12+F22 F12+F22−−−−−−−−√
Answer:(d)
6. If
- 00
- 300
- 600
- 900
Answer: (c) 600
7. Which of the following is true for the given diagram?
A⃗ +B⃗ =C⃗ C⃗ +A⃗ =B⃗ B⃗ +C⃗ =A⃗ A⃗ +B⃗ +C⃗ =0
Answer: (b)
8. If three vectors A, B and C have magnitudes 5, 12 and 13 and
cos−11213 cos−11312 cos−157 cos−175
Answer: (a)
9. Two forces F1 and F2 act on a body. One of the forces is double of the other force. The resultant of these forces is equal to the larger force. What is the angle between the forces?
cos−1(12) cos−1(−12) cos−1(14) cos−1(−14)
Answer: (d)
10. A person travels 10 km North and 20 km East. What will be the displacement from the initial point?
- 20 km
- 22.36 km
- 30 km
- 32.36 km
Answer: (b) 22.36 km
Comments
Post a Comment